9 myter om Low-Carb diæter


Der findes en masse misinformation og misforståelser om low-carb diæter.

Ud over at være den diæt hvor folk sulter mindst og taber sig mest, har forskning også vist at der er en lang række sundhedsmæssige fordele ved lowcarbdiæter. Såsom øget forbrænding, bedre kolesteroltal, mere overskud, bedre insulinfølsomhed osv. osv. 

Nogle påstår, at det er den optimale diæt for den menneskelige krop og at alle skulle leve sådan. Andre mener, at det er en yoyo-diæt – at den er uholdbar og potentielt skadelig.

Denne artikel opremser 9 almindelige myter om low-carb diæter.

eksempel på low carb diæt

Myte 1. Low-Carb er og bliver en yoyo-diæt



Termen yoyo-diæt blev førhen brugt om voldsomme vægttabs diæter, som kun virkede i det korte løb.

I dag bliver termen dog primært brugt om diæter, som folk ikke forstår eller er direkte imod.

Men selv i dag kalder mange folk low-carb diæten for en yoyo-diæt.

Dette er dog fuldstændig uden substans, da mere end 20 videnskabelige studier har påvist at low-carb diæter er effektive – også i det lange løb.

Diæten har efterhånden vundet popularitet i flere årtier. Den første bog om low-carb diæt blev udgivet af Atkins i 1972 – faktisk 5 år før det første sæt retningslinjer omkring low-carb kost blev fastsat i USA.

Tager man endnu et historisk blik på sagen, så blev den første bog omkring low-carb fænomenet udgivet helt tilbage i 1863 og var allerede på det tidspunkt voldsomt populær.

Når noget har eksisteret i så lang tid og videnskaben gang på gang har undersøgt emnet, så er det både uærligt og usagligt at afvise det som værende en yoyo-diæt.

Når mere end 20 videnskabelige studier baseret på menneskeligt input har påvist det modsatte, så er det forkert at afvise det som værende en yoy-diæt!
Yo-yo diæt

Myte 2. Low-Carb diæter er svære at holde sig til i længden


Man hører ofte, at low-carb diæter er uholdbare i længden fordi de udelukker helt almindelige grupper af fødevarer.

Dette påstås at føre til ekstrem sult, som får folk til at opgive diæten og optage vægttabet igen – og mere til.

Dette er i og for sig sandt – men sandheden er at Alle diæter i mere eller mindre grad udelukker et eller andet. Nogle diæter udelukker fødevaregrupper, andre udelukker makronutrienter eller kalorier.

Fordelen ved low-carb diæter praktiseret på den rette måde er, at det fører til en reduktion i appetitten, som gør at man kan spise til man er mæt og stadig tabe sig (1).

Sammenligner man dette med en typisk kaloriebegrænset diæt med et højt indtag af kulhydrater,viser det sig at folk er langt mere sultne på diæten med kulhydrater end på low-carb diæten. Det er uholdbart for rigtig mange!

Med det sagt, så er der ingen videnskabelige data der støtter det faktum at low-carb diæter skulle være sværere end andre diæter at holde sig til.

19 reviderede studier har kigget på hvor mange der kommer igennem et planlagt diæt-forløb af hhv. low-carb og low-fat diæter.

Selvom resultaterne var varierende, så var der der på low-carb diæterne flere som kom hele vejen gennem deres diæt-forløb sammenlignet med dem der kørte et low-fat forløb.

Gennemførsels procentdelen for low-carb diæterne var 79.51 % sammenlignet med 77.72 % for low-fat diæterne.

Dette er ikke en stor forskel, men det fastslår pointen som er at low-carb diæter ikke er sværere at holde sig til sammenlignet med andre sammenlignelige diæt-typer.


Myte 3. Størstedelen af vægttabet kommer fra væsketab


Kroppen oplagrer en betydelig andel af kulhydrater i musklerne og i leveren.

Denne oplagring sker i formen glukose – også kendt som glykogen. Dette bliver brugt til at levere glukose til kroppen mellem måltiderne – altså i perioderne mellem den eksterne tilførsel af energikilder.

Med oplagringen af glykogen i musklerne og i leveren, har kroppen en tendens til at oplagre en ekstra mængde vand.

Når vi skærer kulhydraterne væk, så svinder det i det oplagrede glykogen, hvilket gør at vi reducerer en stor del af den oplagrede væske i samme hug.

Derudover medfører low-carb diæter en drastisk reduktion i insulinniveauet. Når insulinniveauet udskiller nyrerne overskydende natrium (salt) og vand fra kroppen (2).

Af disse grunde medfører low-carb diæter en betydelig og nærmest straks reduktion i vægten i form af vand.

Dette er et af de mest brugte argumenter mod low-carb diæter. Det påstås at det er den eneste fordel ved low-carb diæter – det akutte drop i den mængde væske kroppen indholder!

Dette er derimod ikke sandt! Low-carb diæter medfører et væsketab – ja, det gør det. Men studier har påvist at de ligeledes medfører et stort tab i form af kropsfedt – specielt fra leveren og de abdominale områder. Sidstnævnte er præcis de områder, hvor det skadelige kropsfedt er lokaliseret.

Et 6-ugers studie omhandlende low-carb diæter viste, at deltagerne tabte 3.4 kg fedt, mens de samtidig tilføjede 1.1 kg muskelmasse (3).

Desuden er tabet af kropsvæske en forholdsvis god ting. Det giver ingen mening at argumentere for, at en reduktion af kropsvægten er en negativ faktor. Vil Du gå rundt og slæbe på 3-6 kg overflødig kropsvægt, som du ikke har brug for?

Myte 4. Low-Carb diæter er hårde ved dit kredsløb


Low-carb diæter har en tendens til at være rige på kolesterol og fedt – inklusive mættet fedt.

Af denne simple grund påstår mange at denne form for diæt hæver kolesterolet og dermed øger risikoen for hjertesygdomme.

Endnu en gang kommer videnskaben dog til undsætning. Nyere studier har påvist at hverken kolesterol fra kost er mættet fedt har nogen betydelig effekt på risikoen for at opleve hjertesygdomme (4, 5).

Modsætningsvis hvad der påstås, så modvirker low-carb diæter faktisk mange af de vigtige risikofaktorer når det kommer til hjertesygdomme:

  • Blod triglycerid niveauerne falder betydeligt (6)
  • HDL (“det gode”) kolesterol falder (7)
  • Blodtrykket har en tendens til at falde (8)
  • Insulinresistensen falder, hvilket fører til en reduktion i blodsukker og insulinniveau (9)
  • Inflammation kan ligeledes bliver reduceret på en low-carb diæt (10)



LDL kolesterol niveauerne øges generelt heller ikke. Kolesterol partiklerne får også en tendens til at gå fra at være små, tætte LDL-partikler til at være store partikler. Dette mønster er koblet sammen med en reduktion i tilfælde af hjertesygdomme.

Ovenstående er en illustration af gennemsnittet – altså af de gennemsnitlige resultater af større undersøgelser. Visse individuelle personer oplevede store stigninger i forekomsten af LDL på en low-carb diæt. I disse tilfælde skal man være varsom med at implementere en low-carb diæt. Man skal med andre ord implementere det i stadier og ikke springe hovedkulds ud i det.

sundt kredsløb og low-carb

Myte 5. Low-Carb virker kun fordi man spiser færre kalorier


Der påstås mange ting, når det kommer til low-carb diæter. Et af postulaterne er, at den eneste grund til at man oplever et vægttab er, at man lever på et reduceret kalorieindtag.

Dette er i og for sig sandt, men det er kun den halve sandhed.

Den generelle vægttabs fordel ved low-carb stilen er at vægten falder helt automatisk.

På diæten oplever man en stor følelse af mæthed, hvilket gør at man undlader at spise ekstra – og dette uden at tælle kalorier eller at være ekstra varsom med portionsstørrelsen.

Den appetit reducerende effekt er så effektfuld, at studier, som har sammenlignet low-carb diæter med low-fat diæter, har været tvunget til at begrænse kalorieindtaget i low-fat gruppen for at kunne levere sammenlignelige data.

Selv når low-fat grupperne er begrænset i deres kalorieindtag, så ender low-carb grupperne oftest med at være tabe mere vægt. Dette sommetider i størrelsesordenen på et 2-3 gange større vægttab (11).

En ting man ikke skal glemme er, at low-carb diæter ikke kun begrænser sig til at være fordelagtige når det kommer til vægttab. De er ligeledes effektive, når det kommer til visse helbredstilstande – såsom metabolisk syndrom, type 2 sukkersyge og epilepsi.

Når det kommer til at være gavnlige i forhold til den metaboliske effekt, så hænger dette primært sammen med at low-carb diæter som oftest er høje på protein – som booster stofskiftet.



Myte 6. Low-Carb diæt reducerer dit indtag af sunde fødevarer fra planteverdenen


Først af alt: low-carb er ikke no-carb!

Det er en myte, at det at skære ned på kulhydraterne medfører at du skal indtage meget begrænsede mængder af planter og grøntsager.

Du kan faktisk spise en betydelig del fra planteverdenen på low-carb diæter. Dette værende både grøntsager, bær, nødder og frø – du skal bare forsøge at holde indtaget på under 50 gram kulhydrater pr dag.

Som indskudt bemærkning kan det nævnes, at mellem 100-150 gram kulhydrater pr dag stadig er at betragte som en low-carb diæt. Dette giver plads til flere stykker frugt pr dag – måske endda ligefrem en mindre del stivelse såsom kartofler og havre.

Personligt spiser jeg selv flest grøntsager, når jeg Er på en low-carb diæt. Dette sikrer at jeg får den nødvendige mængde vitamin C, kalium, fibre og andre vigtige komponenter, som er at finde i større mængder i grøntsagerne.

Stort set alt materiale inden for low-carb anbefaler at man spiser større mængder af grøntsager og dets lige.

Myte 7. “Ketose” er et farligt stofskifte stadie


Der er megen forvirring, når det kommer til ketose.

Når man indtager en meget begrænset mængde af kulhydrater (som hovedregel mindre end 50 gram pr dag), så falder insulinniveauet og kroppen frigør en masse fedt fra fedtcellerne.

Når så leveren bliver oversvømmet af fedtsyrer, så konverterer den dem til partikler som kaldes ketoner.

Disse molekyler er i stand til at krydse blodbarrieren i hjernen, og dermed tilføre energi til hjernen, når kroppen “sulter” – eller når vi stort set ikke indtager kulhydrater.

Problemet er at rigtig mange blander ketose med ketoacidose. Sidstnævnte er et farligt metabolisk stadie, som primært opstår i ukontrollerede tilfælde af type 1 sukkersyge. I sådanne tilfælde bliver blodstrømmen fyldt med ekstreme mængder af ketoner, som gør blodet surt.



Ketoacidose er meget seriøst og kan have fatale konsekvenser.

MEN: dette har absolut intet at gøre med den ketose-tilstand der opstår i forbindelse med en low-carb diæt – som er et sundt metabolisk stadie.

Som tidligere nævnt, har videnskabelige studier konstateret en gavnlig effekt i tilfælde af epilepsi. Studierne har påvist en terapeutisk effekt i tilfælde af epilepsi og er i skrivende stund ved at blive undersøgt i forbindelse med behandlingen af kræft og hjernesygdomme såsom Alzheimers (12, 13, 14) .

Ketose og ketoacidose er ikke det samme!






Myte 8. Hjernen har brug for glukose (kulhydrater) for at kunne fungere optimalt


Man er af den forkerte opfattelse at hjernen ikke kan fungere uden kulhydrater i diæten.

Det er tidligere påstået at kulhydrater er hjernens foretrukne brændstof og at den ikke kan klare sig på mindre end 130 gram kulhydrater pr dag.

Dette er igen kun den halve sandhed. Visse celler i hjernen kan ikke fungere på andet end glukose.

Derimod er andre dele af hjernen fuldt ud i stand til at fungere på ketoner.

Hvis kulhydratindtaget er tilstrækkeligt reduceret, og ketose-tilstanden opstår, så vil størstedelen af hjernen simpelthen slå over på at bruge ketoner frem for glukose som brændstof.

Som nævnt er der dog stadig visse hjerneceller, som kræver glukose.

Det er her en vigtig stofskifte funktion i form af glukoneogenese kommer ind i billedet. Når vi ikke indtager kulhydrater, så kan den menneskelige krop (primært leveren) producere glukose fra protein og biprodukter fra fedtets stofskifte.

På grund af ovenstående vil kroppen og hjernen kunne fungere uden ét eneste gram kulhydrat.

Efter at den indledende tilpasningsfase er gennemført, oplever en del mennesker et mentalt overskud på en low-carb baseret diæt.

Myte 9. Low-Carb diæter ødelægger din fysiske præstation


De fleste atleter lever på en high-carb diæt, hvilket stemmer overens med den generelle opfattelse af at kulhydrater er essentielle, når det kommer til fysisk præstation.

Det er igen den halve sandhed. En kraftig reducering i indtaget af kulhydrater vil sænke den fysiske præstation – i starten!

Dette er derimod som oftest en midlertidig fase. Det tager kroppen en rum tid at vænne sig til at forbrænde fedt frem for kulhydrater.

En del studier har påvist at low-carb diæter faktisk er gode, når det kommer til fysisk præstation – specielt til udholdende præstationer. Det er bare en vigtig detalje, at man skal give kroppen nogle uger til at tilpasse sig den nye diæt (15, 16, 17, 18).

Ligeledes er der studier, som har påvist at low-carb har gavnlige effekter på både muskelmasse og styrke! (19, 20

Afsluttende bemærkning


Når alt kommer til alt, så har low-carb diæter meget at tilbyde i form af sundhedsfremmende effekter. De er yderst effektive til folk der kæmper med overvægt, metabolisk syndromer og type 2 sukkersyge.

Alt med måde! Der er mange positive ting ved low-carb, men dette betyder ikke at det er det rette for enhver – vi er alle forskellige og reagerer forskelligt på forskellige stimuli.